Inspiratie, waar haal je het vandaan?

Inspiratie, waar haal je het vandaan?

Het wordt me regelmatig gevraagd: ‘Inspiratie, waar haal je het vandaan?’ Dan is steevast mijn antwoord: ‘Overal!’ Het wemelt van de inspiratie en soms ben ik blij dat ik s’ avonds m’n ogen kan sluiten. Soms maakt het me druk en gretig, er is zoveel te zien. Ik doe het mezelf ook ‘aan’. Ik ben nieuwsgierig en vind eigenlijk alles mooi. De simpelste dingen zijn mooi. Wat dacht je van een veer op het strand, een verzameling schelpjes of takjes op het bospad, de Hollandse wolken? Kijk eens naar de kleurenpracht en verbaas je over de schoonheid, de kleuren die je ziet zijn een moodboard op zichzelf.

Zoals waarschijnlijk velen kom ik graag in diverse restaurants, natuurlijk om het eten, maar ook om de inrichting en styling van het restaurant. Alles kan tegenwoordig, elke stijl, of stijlen door elkaar heen, als het geheel maar klopt. Wat niet kan is een oubollig interieur, maar ook dat inspireert en ik droom dan een heel interieur in elkaar. Hoe dan ook, het bekijken van een interieur doet iets met je. Durf te kijken, bedenk hoe dit interieur is ontstaan, waarom en in welke stappen.

Voeding inspireert, ik vind het prachtig hoe een kok een compositie in elkaar zet, kleur en vorm op je bord flaneert. Styling in het klein. Kijk eens hoe mooi een verzameling bessen in elkaar zit. Stel je eens een behang voor in die kleuren of maak er fotobehang van. We eten steeds bewuster en gezonder, nemen de tijd om er iets moois van te maken en dat zien we terug op ons bord.

Huizen, kantoren en kastelen zijn ontworpen door architecten, het is prachtig om te zien hoe een gebouw is ontworpen, in welke tijdsgeest en met welke materialen. Mode inspireert en het leuke is, de mode komt veelal overeen met de woonstijl van dat moment. Denk eens aan de dierenprints, de pasteltinten, de fluoriserende kleuren, zowelin de mode, als in het interieur.

Kijk eens naar kunst, kunst van toen en kunst van nu. Kunst zegt veel over de tijdsgeest waarin je leeft. Kunst inspireert. Durf je eigen kunst te bedenken en te maken.

Wat me nog meer inspireert? Boeken, tijdschriften, winkels, beurzen, dieren, vakanties, stiltes, muziek, seizoenen en zo kan ik maar doorgaan…

Maar wat me echt het allermeeste inspireert zijn mensen, jong, oud, groot en klein. Het is prachtig om vanuit een terras naar je medemens te kijken, naar de houding, naar een gesprek, naar spelende kinderen, flirtende stelletjes of strompelende oudjes. luisteren naar mensen, naar zijn of haar verhaal, nooit één hetzelfde.

Door te luisteren inspireert de mens mij
en dat is mooi, daar kan ik wat mee.
Zonder mens geen inspiratie.